Szia!

Köszöntelek a blogon!

2012. július 22., vasárnap

Ha dúla kiséri a szülést

Székelyhon.ro

Ha dúla kíséri a szülést


Ki a dúla? Mit tud segíteni egy szülő anyának? Egyáltalán beengedik-e a kórházba? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre lehetett választ kapni a Születés hetén, a rendezvénysorozat egyik fő tematikája ugyanis a dúlaság volt.
dula_illusztracio_bA szülést segítő személyt értik a dúla kifejezés alattBár sokak számára ismeretlen, a nők közt egyre többen beszélnek a témáról. A dúla görög eredetű szó, jelentése „anyát gondozó”. Manapság pedig egy tanult és tapasztalt szülést segítő személyt értenek alatta, a dúla az, aki a szülő nőnek és partnerének folyamatos érzelmi támogatást, fizikai komfortot, segítséget és információt nyújt a szülés előtt, alatt és közvetlenül utána is. Marosvásárhelyen az elmúlt hónapokban több dúlaképző tanfolyamot is tartottak, s jelenleg már tizenöt dúla tevékenykedhet a környéken. Éppen ezért lett a marosvásárhelyi Születés hete rendezvénysorozat egyik központi tematikája a dúlaság.

A dúla nem egészségügyi alkalmazott

Imre Tekla két gyerek édesanyja, ősszel Sepsiszentgyörgyön végezte el a képzést, majd a marosvásárhelyi tanfolyam szervezésében is segített. Egy magyarországi Dona-tréner tanította a jelentkezőket, de vannak olyanok is, akik a Geréb Ágnes-féle otthonszülés tanfolyamot végezték el   Marosvásárhelyen. „A Dona-tréner nem otthonszülésre biztat, csak azt akarjuk elősegíteni, hogy a kórházban az orvos és a szülésznő mellett  legyen valaki az anya mellett, aki segít neki. Nem egészségügyi alkalmazott, így nem is vállalhatja egy szülés lebonyolításának a felelősségét, de tudja támogatni a nőt, valamint a szülő nő és a kórházi alkalmazottak közötti kapcsolattartást is segítheti” – magyarázta Imre Tekla, aki reméli, hogy harmadik gyermeke születésénél végigélheti majd a zavartalan szülés állapotát. Ez azt jelenti, hogy nem avatkoznak gyógyszerrel a szülés folyamatába, hagyják, hogy olyan testhelyzetet vegyen fel az anyuka, ami könnyíti a szülést, a fekvő pozíció ugyanis csupán az orvosnak kényelmes, amúgy a gravitációval ellentétes, így nem könnyíti a gyerek kibújását. Imre Tekla elmondta, egy dúla természetes fájdalomcsökkentő eszközöket alkalmaz, tudja, hol érdemes borogatni az édesanyát, hogy az jólessen neki, kendővel tud olyan csípőmozgást előidézni, amely akár még akkor is segíthet, ha a gyerek elakad a szülőcsatornában.

Kórházi szülésben gondolkodnak

Nem csak egyesével tevékenykednek a dúlák, van már egyesületük is: a Sepsiszentgyörgyön alakult Erdélyi Dúlák Egyesülete. Ennek tagja Keserű Eszter is, aki 21 évesen már 50-60 szülésen vett részt, ugyanis a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem bábaképzőjén tanul. „Most van alakulóban az egyesület, két kórházzal kötöttünk már szerződést, egy Sepsiszentgyörgy melletti és egy brassói magánkórházzal. Ez azt jelenti, hogy bármikor beengedik szüléseikre az egyesület dúláit” – mondja Keserű Eszter. Kérdésünkre a marosvásárhelyi lehetőségekről annyit árult el, hogy szerződésről még nem tárgyaltak, de ő már kétszer volt dúlaként szülésen. Mindkét esetben személyesen megkereste az orvost, s úgy beengedték.

Dúla kontra bába

Keserű Eszter elmondta, a dúla nemcsak a szülés folyamatában segít, a terhesség minden szakaszában, majd a szülést követően is tud tanácsokat adni. „Terhesség alatt van olyan, amit a kismamák nem mernek megkérdezni az orvostól, de tőlem igen, például a másállapot alatti nemi életről. Tudok fájdalomcsökkentő masszázstechnikákat alkalmazni, majd szoptatási kérdésekben is tanácsot adni” – mondja a dúlaként dolgozó bábatanonc. Hozzátette, a két képzési program lényegesen eltér egymástól: a bábaképző szakon inkább orvosi szemszögből világítják meg a dolgokat, míg a dúlaképzőn az emberi tényezőt veszik figyelembe. „Amikor bábaként voltam szülésen, az volt a lényeg, hogy megszületik a gyerek és megyünk tovább. Dúlaként ezt nem tehetem meg, addig maradok az anyuka mellett, amíg ő akarja” – szögezte le a fiatal „anyagondozó”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.