Szia!

Köszöntelek a blogon!

2012. március 31., szombat

A terhesség gyanújelei

A terhesség gyanújelei között olyan változásokat kell ismerni, melyek a szervezet egészére vonatkoznak.
A legismertebb gyanújelek:
 - émelygés
 - hányiger
 - hányás 
 - kivánósság 
 - szagérzékenység
 - a mell feszülése és a mellbimbók érzékenysége
 - keresztcsonti fájdalmak
Ezek a tünetek már néhány hetes terhességtől kezdődően jelentkezhetnek, rendszerint lassan fokozódó progresszivitást mutatnak, és gyakran társulnak bizonyos szagok, illatok, ízek iránti undorral is.
Mindig figyelembe kell venni, hogy ugyanilyen tünetek jelentkeznek krónikus gyomor- , epe-, bél- bántalmak, krónikus apendicitis, reaktiválódott gyomor- vagy duodenumfekely esetében is.
Krónikus mérgezés (alkohol, nikotin, aceton, egyéb szerves oldószerek, benzin stb.) szintén okozhatnak ilyen jellegű planaszokat.
Nagyon fontos, hogy elsősorban míg a gasztro-intesztinális jellegű panaszok miatt kért kivizsgálások sorából addig, amíg a terhesség nincs bizonyítottan megerősítve vagy kizárva, tilos bármilyen röntgenvizsgálat elvégzése.
Gyakran tapasztalunk komportamentális változásokat:
 - fokozott fáradékonyság
 - aluszékonyság                                                                            
 - irritabilitás
 - motiválatlan hangulatváltozások
Ezek mind olyan tünetek , melyeknek semmilyen specificitása nincs kifejezetten a terhességre nézve.

 

 A terhesség valószínűségi jelei

Valószínűségi jeleknek tekintjük azokat a jeleket, melyek kifejezetten a nemi szervekre vonatkoznak.
Ide tartoznak az emlőre vonatkozó jelek, illetve egyes terhességi reakciók is.Habár ezek a jelek, ha csoportosan jelentkeznek, elég nagy biztonsággal terhességet mutatnak, mégis csak valószínüségi jeleknek tekintjük, mert egymagukba nem föltétlenül bizonyítják a terhesség jelét, előfordulhatnak terhességen kívül is.

 1. A havivérzés elmaradása
A legközismertebb jel a várt menstruációs vérzés elmaradása.
Önmagában mégsem biztos jel, mert rendkívül sok tényező okozhatja a menstruációs vérzés kimaradását:
- antikoncipiens helytelen szedése (esemény- tabletták)
- stresszállapotok, súlyos pszihés megrázkódtatások
- endokrin zavarok (hipofísis daganatok, pajzsmirigy- , mellékvesekéreg elégtelenség)
- szoptatás (ami nem zárja ki az ovulációt és egy újabb terhességet)
Ezzel szemben gyakran találkozunk olyan megtévesztő adatokkal, amikor az I trimeszterben, a várt menstruációs időszaknak nagyjából naptárilag megfelelően kissebb-nagyobb vérzésről számol be a vizsgált személy.

2.A hüvely terhességi változásai
Legkifelyezettebb és könnyen észrevehető a hüvelybemenet, de főleg a  méhnyak livid elszineződése.
Ennek oka a fokozódó vérátáramlás és enyhe pangás. Ugyanakkor a fokozott vérbőség, transsudácio és hámsejtlevállás következtében bővebb hüvelyváladékot is találunk.
Ugyanilyen jeleket találhatunk viszont számos olyan esetben is, amikor főleg kismedencei genitális vagy extragenitális tumorok, esetleg a méh kifejezett kóros helyzetváltoztatása. 

3.A méhszájra és isthmusra vonatkozó jelek
Viszonylag korán jelentkezik a méhszáj és az isthmus felpuhulása, amit tappintással könnyen észrevehetünk.

4.A méhtestre vonatkozó jelek
A legszembetűnőbb változások a méhen figyelhetők meg.Megváltozik a méh alakja, nagysága, konzisztenciája, helyzete és kontraktilitása.
A méh nagyságát tekintve 10. héten lesz női ökölnyi, 16. héten csecsemőfejnyi, 20. héten gyermekfejnyi nagyságú.
Mindezek a változások megjelenhetnek terhességen kívül is: miómás vagy fibrómás méh, elfolyósodó mióma-göb, haematometra, pyometra, gyulladások esetében is találkozhatunk egyes felsorolt jelekkel, viszont ezekhez egyéb tünetek is társulnak.

A terhesség biztos jelei
A biztos jelek a magzatra és mellékrészekre vagy a magzat életműködéseire vonatkoznak.

Koraterhességi biztos jelek
Ultrahang vizsgálattal már 5-6 hetes terhességet biztosan lehet diagnosztizálni, függetlenül attól, hogy extra- vagy intrauterin a terhesség.
Biztos jelek az I. trimeszter után
Ebben az esetben is az ultrahangvizsgálat döntő jelentőségű, nagyon jól meghatározható a magzat száma, jól látható a koponya, a törzs, a végtagok, köldökzsinór, a magzat mozgásai.Megfelelő technikával kimutatható a magzat szívműködése is. Már ebben a koban felismerhető egy egész sor fejlődési rendellenesség jelenléte is.
Biztos jelek a 20. hét után
Ebben az időszakban a terhesség kimutatása gyakorlatilag nem okoz nehézséget, a II. trimeszter közepétől biztosan érezhetők a magzat mozgásai. (ugy az anya, mint a vizsgáló orvos észleli).
Az ultrahangvizsgálat bőven elegendő nemcsak a terhesség kimutatására, hanem finom diagnosztikai észlelésekre is (magzatvíz mennyisége, placenta szerkezeti változásai, malformációk stb.)

A terhesség bizonyítására mindennemű röntgenvizsgálat TILOS, mivel még a kis dózisú röntgenbesugárzás is hatványozottan megemeli a korai gyermekkorban jelentkező leukémiák számát.
Összefoglalva a terhesség diagnózisának a lefolyását és nehézségeit, ki kell hangsúlyozni, hogy legtöbbször nem lehet biztosan elfogadni mindössze egy-két jelet, főleg kisterhességben. Ebből következik, hogy rendszeresen végig kell vezetni a vizsgálatokat, főleg ha nem rendelkezünk megfelelő laboratóriumi háttérrel.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.